Regler och information

Interngatan och områdets belysning

Interngatan snöröjes och sandas vid behov av kontrakterad entreprenör. Sandning vid ishalka, uppskottning av garageuppfarter, gångbana och städning under barmarkstid ombesörjes av resp. fastighetsägare inom tomtgränserna och halva gatan. Snö upplägges på tomtmark. Ansvar för sandning som skydd mot halkningsolyckor åligger fastighetsägaren enligt gällande bestämmelser. För att förebygga halkolyckor rekommenderas att vid minusgrader avstå från biltvätt på eller spolning av garageuppfarten. Skötseln av gatubelysningen samt övrig belysning i området delegeras av styrelsen. 

Tvättstugan

Tvättstugan disponeras utan särskild kostnad av medlemmarna och beräknad att räcka för tvätt två gångar i månaden. Utrustningen består av två automatiska tvättmaskiner, torktumlare, centrifug, mangel och anordningar för handtvätt. Instruktioner om maskinernas skötsel finns anslagna. Den som använder tvättstugan skall efteråt rengöra maskiner, vaska golvet i tvättstugan och sopa golvet i mangelrummet. Torkrummen har varmluftsfläktar. Torkrum samt mangel- och strykrum får användas separat om ledig tid finns. Använd tid skall antecknas på tvättlistan.
Beställd eller använd tid skall antecknas på tvättlistan för kontroll av drifttiden på maskinerna och mangeln (service och underhåll). Uppkommer hinder för att använda tecknad tid bör anteckningen strykas. Använd tvättstugan med aktsamhet och iakttag skötselanvisningarna för de dyrbara maskinerna. Evakueringsfläkten skall vara påslagen då torkrummen och torktumlare används (kontakt vid mätartavlan i korridoren).
Fel på maskinell utrustning skall omgående anmälas till styrelsen (se kontaktdata på anslagstavlan i tvättstugans korridor).

Värmecentral 

Värmecentralen i servicehuset utgör hjärtat vad avser leverans av varmt och kallt vatten till våra hushåll. Värmecentralen är ansluten till fjärrvärmenätet och dricksvattennätet med en gemensam mätare för värme och dricksvatten. Från värmecentralen utgår dricksvatten och varmt vatten till alla hus. I samfälligheten har vi ett enrörs-värmesystem (HE-system) vilket idag är ovanligt. Det innebär att tappvarmvatten tas från samma rör som det elementvattnet går i. I och med detta fylls denna krets på med nytt vatten hela tiden vilket skapar tillskott av kalk och att vattnet är syrerikt. Detta kan ge kalkproblem i avstängningsventiler, därav rekommenderas att motionera huvudkranarna i huset samt elementventilerna varje år. Det är också viktigt att meddela rörmokare om vårt värmesystem. På grund av det syrerika vattnet i värmesystemet är det bara koppar, mässing och rostfritt stål som duger, även i elementen. Det är också viktigt att veta att värmesystemet inte får byggas ut med fler element i fastigheten.

Kostnaden för värme och dricksvatten delas lika på 74 delägare. 

Värme- och dricksvattensystem i varje hus samt övriga VVS installationer

Alla VVS-anläggningar inomhus tillhör fastigheten och ägaren ansvarar för skötseln. Avloppsledningar och dagvattenledningar i gata är gemensamma anläggningar. Dito ledningar som ligger inom tomtgräns ingår i fastigheten. För vatten (varmt och kallt) går gränsen för husägarens och samfällighetens ansvar vid tre huvudavstängningsventiler (dricksvatten in och varmvatten in och ut). Dessa ventiler finns i varje fastighets värmecentral från vilken varmt och kallt vatten distribueras till radiatorer och kranar. Samma varmvatten nyttjas både till tappkranar och radiatorer, vilka i regel är försedda med termostatventiler. Ventilerna skall stängas av ifall arbeten på husets vattensystem utförs.

I varje hus finns en fördelare med strypventil (styrventil) på returledningen för varmt vatten, se nr 7 i figur nedan. Ventilen styrs med hjälp av en känselkropp 1 och vred 5. 

Ändringar i eller utbyggnad av det ursprungliga värmesystemet är inte tillåtna. I synnerhet är det absolut förbjudet att ta bort reglerfunktion (komponenter 1, 2, 3 och 4) och tillhörande styrventil (komponent 7) samt ändra ventilens förinställning. De medlemmar som monterat bort dessa uppmanas att omgående montera tillbaka komponenterna och ställa ratten 5 i position mellan 3,7 och 4,0 (kan eventuellt ökas något om det blir för kallt i huset).

Ifall styrventil (komponent 7) täpps till av kalkavlagringar begränsas värmetillförseln till radiatorer. Ventilen bör bytas för att återfå full värme. 

Stängning av värme till radiatorerna över sommaren rekommenderas. Detta kan göras genom att huvudavstängningsventil för retur av varmt vatten (placerad på samma ledning som styrventil 7 ovan) stängs av. När det börjar bli kyligt ute igen så är det bara att öppna ventilen.

Förråd i servicehuset

  1. Ett litet förråd med åtta små boxar (1,5 m2) som kan hyras av föreningen av medlemmarna. 
    Blir någon av boxarna ledig meddelas medlemmarna. Först till kvarn gäller.
  2. Förråd med redskap.
    Medlemmarna kan låna stegar, skottkärror mm från förrådet. Utanför står en låda med grus/sand för halkbekämpning. Medlemmarna bör förse sig med sand i god tid före vinterperioden.

Gästparkering vid servicehuset

Parkering är i första hand avsedd för besökande till samfällighetens medlemmar. Medlemmarna får parkera dock endast kortvarigt. 

Miljöbod

Det är viktigt att beakta följande: 

  • Vik alltid ihop större kartonger annars tar de upp mycket plats. 
  • Lämna inte saker på golvet (skräp, flaskor, skrot mm).
  • Släng inte förpackningar som saknas i förteckningen på väggen. 
  • Det är också viktigt att inte slänga blöta saker i komposterbart avfall. Vätskan hamnar då i de nedersta påsarna samt i kärlets botten. På sommaren drar det till sig flugor och otrevlig lukt uppstår snabbt. På vintern kan även de nedre skikten frysa fast i behållaren som då inte töms helt vid sophämtning.

Kabel Tv-nät med ComHem (Tele2) utbud och bredband

Ett avtal finns med ComHem som ansvarar för drift och underhåll av nätet samt levererar ett basutbud av TV-kanaler. Detta kostar för närvarande cirka 50 kr/månad/hushåll och läggs på kvartalsavgiften. Ovan nämnda kostnad tas ut även om medlemmar tecknar (och bekostar) individuella avtal för TV-kanaler och/eller bredband.

Fibernät

Beslut om uppförande av fibernät fattades på en extra föreningsstämma i november 2004 och nätet uppfördes 2005. En separat samfällighet bildades för nätet. Undercentral med switchar är placerad i servicehuset (Ksg. 245). Ett antal hushåll valde att avstå. Önskar dessa hushåll att anslutas kan det ordnas via styrelsen mot erläggande av avgift till samfälligheten.

Lekplatser med lekredskap

Det finns två lekplatser utrustade med lekredskap. Redskapen kontrolleras och konserveras. Meddela styrelsen ifall något fel upptäcks. Självklart ser vi till att våra husdjur inte förorenar sandlådorna och att vådliga leksaker inte används på lekplatserna.

Serviceledningar för kall- och varmvatten. 

Samfälligheter ansvarar för att kallt och varmt vatten levereras till varje hus huvudavstängningsventiler. Ifall en läcka uppstår i ledningen innanför huset och före huvudavstängningsventilen skall skadan regleras av husets försäkring. 

Grannsamverkan mot brott

Grannsamverkan är ett samlingsnamn för åtgärder som innebär att de boende i ett område bildar ett brottsförebyggande nätverk. Grannsamverkan innebär att grannar och närområde går samman och förebygger kriminalitet. Man vidtar åtgärder som bevakning, märkning av ägodelar, och rapportering av brott till polisen och är vittnen. Vår samfällighet är delaktig. Kontaktpersoner (mot polisen) är utsedda och bl.a. informerar oss ifall någon brottslig verksamhet inträffat i närområdet. Informationsskyltar finns placerade inom området. Allmän information och länkar angående Grannsamverkan kan man ta del av på Gevärspostens hemsida.

Tomtgränser

Det är viktigt att veta vart tomtgränser går (markeras av rör inslagna i marken). Särskilda bestämmelser avseende avstånd från tomtgränsen gäller om man exempelvis vill bygga en friggebod, lekstuga eller dylikt eller plantera häck. Om du vill bygga något närmare tomtgränsen än 4,5 meter, och bygget inte kräver bygglov, behöver du ha grannarnas medgivande. Det innebär att grannarna godkänner placeringen av ditt bygge. Medgivandet måste inte vara skriftligt, men det rekommenderas eftersom det annars inte går att bevisa. 
Vid nyplantering av växter bör plantorna placeras minst 60 centimeter innanför tomtgränsen. Stora träd eller buskar bör planteras minst cirka 2 meter innanför tomtgränsen. Styrelsen skall kontaktas ifall man önskar förändra något på samfällighetens mark, så som att ex. anlägga en häck, en spaljé, ta bort växtlighet eller anlägga plantering.

Övrigt

Försäkringarna är dels gemensamma, dels egna (villaförsäkring). 

Ändringar av bostadsytor, samt eventuell omdragning av värme- och vattenledningar inomhus skall i förväg diskuteras med styrelsen. Detta framförallt för att undvika ingrepp som kan påverka värmesystemets funktion i berört hus samt hos grannar. 

Husbyggritningar samt ritningar på ursprunglig VVS- och elinstallation i husen finns tillgängliga hos styrelsen.

Stadgar för samfällighetsföreningen tillhör fastigheten. 

Ovanstående regler för verksamheten kan efter förslag från medlemmar eller från styrelsen ändras på ordinarie föreningsstämma utan hinder av vad som eljest gäller beträffande ändring av stadgar.